Wróć do listy porad

Organizacja stypy

Organizacja stypy

Organizacja stypy jest bardzo istotnym elementem uroczystości pogrzebowej. To nie tylko obiad ku pamięci zmarłego, ale również pewnego rodzaju podziękowanie gościom za przybycie. Jak więc zorganizować stypę?

 

Stypa w domu czy w lokalu?

Uroczystość pogrzebowa wymaga wielu formalności, które często zostawione są na barkach najbliższej rodziny. Jest to bardzo ciężki i smutny okres dla bliskich, przez co organizacja stypy często schodzi na drugi plan. Dlatego właśnie wiele osób decyduje się na zorganizowanie stypy w lokalu, gdzie wykwalifikowani pracownicy podejmą się przygotowania ciepłych posiłków oraz ciast i kawy dla najbliższych zmarłego. 

Niestety, w zależności od ilości uczestników i sytuacji materialnej rodziny pogrążonej w żałobie, nie każdy może pozwolić sobie na wynajem lokalu. Na stypę w domu decydują się również osoby, których rodzina jest niewielka, a pożegnanie zmarłego, chcą przeprowadzić w bardzo kameralnym gronie.

 

Liczba uczestników

Stypa jest takim rodzajem posiłku, na który najczęściej zapraszana jest najbliższa rodzina i przyjaciele zmarłego. Nie ma obowiązku zapraszania wszystkich uczestników pogrzebu. Warto przed oficjalnym zaproszeniem zastanowić się, z kim warto spędzić upamiętniający posiłek.

 

Zaproszenie na stypę

Warto poinformować uczestników pogrzebu o stypie wcześniej. Dobrym momentem na to jest telefoniczne poinformowanie bliskich o pogrzebie. W ten sposób goście będą mogli określić się, czy będą mogli uczestniczyć w stypie, czy nie. Dzięki temu możemy mniej więcej oszacować, ilu będzie uczestników stypy. Planując stypę, warto w zanadrzu mieć przygotowane kilka dodatkowych posiłków, dla tych uczestników, którzy zjawili się niespodziewanie lub zmienili zdanie.

 

organizacja stypy

 

Co podać na stypie?

Niezależnie od tego, czy stypa zostanie zorganizowana w domu, czy w lokalu, warto zadbać o odpowiedni posiłek. Najczęściej wybiera się jako pierwsze danie zupę (rosół lub barszcz czerwony z krokietem). Na drugie danie ziemniaki, z kotletem schabowym i surówką. Są to bardzo tradycyjne dania, które nasycą żałobników. Nie można zapomnieć również o gościach, którzy mają specjalne wymagania kulinarne. Tak, aby jarosz lub osoba z celiakią nie musiała siedzieć w trakcie stypy przy pustym talerzu. Warto zadbać zwłaszcza o gości, którzy przyjechali z innego miasta lub kraju, aby pożegnać zmarłego.

 

Alkohol

Alkohol nie jest wymogiem i tak naprawdę decyzję o tym podejmuje najbliższa rodzina. Jeśli w rodzinie alkohol towarzyszył przy większości uroczystości, a sam zmarły życzyłby sobie, aby na stypie alkohol był, rodzina może zdecydować się na podanie wódki do posiłku. Jeśli jednak występują pewne obawy co do zachowania niektórych uczestników lub rodzina nie popiera picia alkoholu, jego obecność na stypie nie jest wskazana.

 

Oprawa muzyczna stypy

Podobnie jak w przypadku alkoholu, jest to kwestia zależna od rodziny. Stypa może przybrać charakter bardziej sentymentalny i żałobny. Wtedy z muzyki można całkowicie zrezygnować lub zdecydować się na spokojne, klasyczne melodie. Innym sposobem oddania szacunku, na który rodziny decydują się rzadziej, jest puszczenie ulubionej muzyki zmarłego. 


Zobacz również: 🡆 Ile zazwyczaj trwa żałoba po zmarłym?

Zakłady pogrzebowe z innych miast w Polsce: